Tuesday, February 09, 2010

Udoh le tu Yeop!

Thunderous sound coming from the vanquished...

Toppled Perak Mentri Besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin said today’s Federal Court ruling that upheld Barisan Nasional (BN) as the rightful state government will lead to an absolute monarchy.” “If this decision goes on and becomes the law of the day, it will lead to an absolute monarchy,” Nizar said after the apex court declared Datuk Seri Zambry Abd Kadir the rightful mentri besar.

.....helluva statement man.....

There's a latin saying that goes like this:

"Magna res est vocis et silentii temperamentum" - meaning "The great thing is to know when to speak and when to keep quiet"

In law meets common sense legal terminology, we also have kind of a maxim for situation such as this one :)

"Stop whining & start working, don't be such a sore loser!"

Yeop, sudah-sudah lah... move on!

9 comments:

satD said...

bro LK

Bingai punye mamat

Damnant quod non intellegunt

Nescit vox missa reverti

Si mamat Nizar ni memang got some serious cacoethes carpendi

Eh Half Breed cave quid dicis, quando, et cui

Anonymous said...

Nizar telah mendahului ketentuan Allah dengan membuat ramalan akan perkara yang belum berlaku.

Dan Allah menjawab bahawa Manusia cuma boleh merancang tetapi Allah yang menentukan akan setiap perkara.

Seolah olah Allah menyatakan bahawa kerana PAS memperlekehkan nama dia, maka Allah meletakkan PAS kedalam golongan ORANG YANG RUGI.

Fikir fikirlah wahai orang PAS.

Anonymous said...

While we are in the latin state of mind, here's another...

Veritas odit moras (Seneca)

Lawyer Kampung said...

SatD, :D tu dia, sekali dia keluaq ....ambik hang, baru dia ada akai!

anon 5.34pm , terimakasih kerana komen

anon 6.00pm, tq ;) ...delay it if they want but "veritas numquam perit" :D

Ismail N said...

Gila TALAK daaaa.....

Anonymous said...

seseorang termasuk mana-mana wakil rakyat tidak seharusnya lupa dari mana kuasanya diperolehi. Bagi parti pertubuhan politik adalah Akta Pertubuhan - Akta Pertubuhan adalah kehendak YDPAgung. Bukankah undang2 itu the will of the sovereign?Dalam konteks Perak, kuasa memilih wakil rakyat adalah melalui Akta Pilihanraya dimana rakyat diberi ruang untuk bersuara dalam memilih wakil mereka. Apapun perlantikan MB dan exco negeri sebenarnya adalah kerana kemahuan (will) Sultan. Exco kerajaan negeri merupakan wakil Sultan dan juga wakil rakyat. Sebagai wakil Sultan, wakill tidak boleh melanggar prinsipalnya kerana kuasa adalah pada prinsipal dan boleh ditarik balik bukannya pada orang yang menjadi wakilnya. Bahawa Malaysia mengamalkan qualified democracy bukannya absolute monarchy seperti didakwa sesetengan pihak. Dalam sistem Raja BerpelembagaanMalaysia, Sultan masih memegang kata akhir.

Dr Abdul Rani Bin Kamarudin

ZHARIF BADRUL said...

salam
Nizar belajar engineering itu pasai dia tak tahu pasal perlembagaan persekutuan.Suruh dia beli federal constitution sploh ringgit je kat mph then pegi check artikel 40. Sedap2 je cakap negara kita absolute monarki

nice posting sir :)

Lawyer Kampung said...

Mail, :D

Dr Rani, terimakasih kerana masih sudi memberikan pandangan bernas saudara di dalam blog ini :)

Zharif, tq sir ;)

Abu Luqman said...

Sultan bertindak mengikut fakta dan keadaan semasa. Bukannya mengikut kehendak beliau dan nafsu. Kalau pada Mac 2008 Sultan masih berkeras mahu BN jadi pemerintah itu barulah dikatakan sultan berkuasa mutlak melebihi demokrasi. Tetapi pad amasa itu SUltan bertindak mengikut fakta iaitu PR adalah majoriti, sekrang tidak lagi