Friday, December 25, 2009

Merry Christmas & Happy New Year!




To all of my christian friends out there, wishing you a merry christmas & a happy new year...

Thursday, December 24, 2009

Where are my 2 engines at?

”It is a serious matter. To my knowledge, it is two engines, and what makes matters worse is that the loss was discovered about a year later. I need a full investigation. I think the public deserves to know,” he said. Read here

..aha! Or else the public will speculate & make improper analysis like what the clever minister said, is it not? We so thick we'll jump into stupid conclusion, right? Wrong!

”I have directed my people to conduct a complete check, the entire movement of the two engines, and I want to know where the engines are now. ”This is not a simple matter. It is a concerted effort by a group of people,” he noted.

Now for all those not-so-dim-witted people up there looking for the engines, look no further...

For all that you know, the damn engines could be here...




...or maybe here



but not here I hope... coz it kinda make the whole deal not worth it, don't you think so?




It's not where the engines at, it's the paper trail (or what's left of it), it's the acknowledgment of guilt from so many sacked... & it is definitely there, where the buck stops!





*all pics courtesy of google images & Harry S Truman


Disclaimer: This neither an analysis nor it is a speculation. It's just me, rambling away.... Gudnite people!

Tuesday, December 22, 2009

You don't steal something if you can't get away with it..

..yeah, I think that's the basic of it all, thievery 101. Even those lowly, scum of the earth snatch thieves, they will always think of an escape plan. They'll be on bikes, speeding away for example. That's a plan. Now when you mentioned something big such as an elephant or under maintenance optimus prime or even, let say, a fighter jet engine; to steal such a thing must mean you either stupid or clever as hell. No one reasonable enough would want to venture into something dangerously illegal, highly risky dirty business venture unless they think they can get away with it or, or they have already gotten away with it previously.

I wonder how many elephants, under repair primes, fighter jet engines were actually.... prior to all these ...hmmm ...hey, what about other humongous animals, or other big autobots? What about other combat apparatus? Still there meh? We may actually have many, many David Copperfields in our midst, ladies & gentlemen... David Blaine, you better watch out...

Then again, what the heck... we can always pretend that there is no elephant in the room or that no elephant is or will be missing from the room... like we always do...

Or we can always warn people to shut up ...hush now people...

“However, I do not want bloggers to try to distort any facts with all sorts of speculation and analysis on the matter. The Prime Minister and I will constantly monitor the investigation findings,” he said.
Read more here

Wednesday, December 09, 2009

Mahkamah sudah...

"The supremacy of Bahasa Malaysia or the Malay language in our courts cannot be denied. Article 152 of the Federal Constitution, read together with section 8 of the National Language Act provide that all proceedings, other than the giving of evidence by a witness, in the Federal Court, Court of Appeal, High Court and subordinate court shall be in the national language.

Baca lagi di sini.

..., sekolah anak-anak kita bila lagi?

p/s: Jangan ada pula yang nak politikkan keputusan mahkamah ini cukuplah... banyak sangat tengok orang main politik, naik biru mata saya yang hitam ni tengok perangai-perangai tok wakil, pembesar negeri dan pak menteri main politik semenjak dua menjak ni.. macam dah tak ada kerja lain..

Monday, November 30, 2009

Kecek koksir & the "toksir" rule

Kecek koksir adalah loghat Kelantan, maksudnya lebih kurang bercakap ikut sedap gigi... Kalau bercakap dengan sesama manusia pun kita perlu berlapik, inikan pula bila kita ber"cakap" dengan tuhan ..Bila berdoa, kita bercakap, berkomukasi secara langsung dengan tuhan sebenarnya... Bila kita meminta sesuatu janganlah kita pinta yang bukan-bukan.. itu kecek koksir..

Ayahcik di KB baru-baru ini ada menceritakan salah satu falsafah perniagaan & hidup bapanya (moyang anak-anak saya) ..the "toksir" rule kata ayahcik.. Do not do to others what would anger you if done to you by others, lebih kurang begitulah yang saya faham.. Cerita dia lagi, ayahnya berpesan dengan dia dalam perniagaan atau apa sahaja yang kita lakukan, kito jange buat gapo-gapo ko oghe lain apo yang kito toksir oghe lain buat ko kito.. itu jah...

Saya ingat daripada kecek koksir, sesetengah orang politik sekarang patut lebihkan mengamal the "taksir" rule ni.. what goes around, comes around orang putih kata... karma..

..*bo', bo' lah kecek berlawok tuh..


*"bo'" - loghat kelantan yang maksudnya lebih kurang "enough is enough".. (translation dari orang Kedah, harap maafkan yang tersalah, terkurang dan tersilap ;-) )

Tuesday, November 17, 2009

Kena tahan dengan peronda polis canggih....

Pagi ini dipersimpangan jalan Tun Perak-Jalan Tuanku Abdul Rahman (pembetulan - Jalan Raja Laut sebenarnya-di hadapan DBKL untuk lebih tepat) kira-kira jam 10 pagi kereta saya telah diarah untuk ke tepi oleh satu unit polis peronda.. mak oi, siap keluar berpasangan dan seorang pegang senjata, sub-mesingan ke entah apa ke.. dan bila saya tanya apa kesalahan saya, dipanggilnya saya untuk jengok ke dalam unit peronda oleh polis 1, dan dengan bangganya ditunjukkan senarai kesalahan-kesalahan trafik saya yang terdahulu di dalam unit komputer riba yang tersedia di dalam kereta polis tersebut.. peh, canggih!? :p

Bangga muka polis 1 dan sungguh menggerunkan muka polis 2 berjaya menunjukkan kecanggihan alat-alatan (komputer dan senjata) unit peronda milik mereka, eh milik kerajaan, ..err milik rakyat..

Sayang, seribu kali sayang.. bila saya jengok dan dari apa yang keluar dari mulut polis 1 yang mengawal selia komputer kereta peronda tersebut, kesemua kesalahan trafik adalah kesalahn lampau, sejauh 1998 yang mana saya telah selesaikan.. aduhhh..canggih alat, tetapi tidak canggih pengisiannya!

Saya pun secara hormat beritahu kepada tuan-tuan polis kita, "Encik, ini semua kesalahan lama, kalau Encik periksa balik nanti di ibupejabat ke mana-mana ke, semua ini telah selesai, cik.."

Polis 1 cuba lagi untuk menggerunkan saya, "eh, mana boleh , cuba lihat ini.." ditunjukkan lagi kesalahan lain..

"cuba, tengok betul-betul cik, bila kesalahan tu?" saya tanyakan

"2003"..jawab polis 1 selamba, sambil polis2 yang pegang senjata, tepi jalan, tengah jalan Tuanku Abdul Rahman yang sibuk demgan kenderaan dan manusia bersimpang-siur, cuba menambahkan kegerunan mukanya, maintain garang beb....

"Cik, sekarang ni tahun 2009, cuba cik lihat lesen saya tu, dan lihat juga roadtax kereta saya sekarang, agak-agak cik kalau saya tak selesaikan saman-saman tu, buleh ka saya perbahurui lesen dan roadtax, cik?"

muka polis 1 terkedu pilu... polis 2 masih cuba tambahkan kemachoannya..

"Lagipun cik, saya pun dok buat kerja macam ni jugak cik, tolong orang yang kena tahan tak kena tempat, saman orang yang...ini salah ni..saya pun boleh buat report ni..." saya tambah lagi...

"Err, cik kerja apa cik.." cepat-cepat polis 1 potong syarahan saya.

"Saya, meniaga kecik-kecik cik..peguam"

"Oh, peguam, ada pejabat kat sini cik?" kata polis 1

Saya keluarkan satu kad perniagaan, serahkan kepada polis 1, polis 2 dah mula hilang ke"macho"an pada muka gerunnya tadi..

"cik, maaf cik mungkin ada silap ni, komputer kami ni, cik kena pergi jumpa IO dulu, bagitau dia, maaf cik ye, tahu jelah benda-benda ni, bukan betul sangat.."

Monday, October 26, 2009

Has it been 3 in a row already?




I must say that thus far, it has been a bumpy season but what a way to finally stop the rot...

Liverpool 2 - 0 Man Utd

:D

Saturday, October 17, 2009

Deepavali Greetings


















To all my Hindu friends here & everywhere, may I wish you all a Happy Deepavali.

To others, enjoy the holidays!

Sunday, October 11, 2009

N31 NS: Molopong kau jang puteh mato...

..."Apo laie kau sosakan, menghaung tak ado guno.. milah kawin minggu dopan..." sodap lagu tu... sodap lagi pak Isa Samad & co. malam ni eee..

Majoriti bergaya, tanpa undi pos pun masih boleh menang, apo laie nak dikato... Pakatan Rakyat patut sedar sekarang, mereka menang bergaya selama ini di PRK-PRK kawasan sendiri (kecuali KT; yang umum ketahui ada mempunyai masalahnya tersendiri) dan PRU 12 hanyalah disebabkan kelemahan rejim BN yang memerintah sebelum ini dan bukannya atas kekuatan mereka semata-mata.

Ini baru menentang calon yang dikatakan telah "tercalar kredibiliti"nya. Memang seronok menjerit "rasuah, rasuah, rasuah" beramai-ramai tetapi perlu sedar dengan menjerit sahaja tidak semestinya isu tersebut boleh diterima dan menjadi faktor apa yang akan dipangkah pengundi. PR perlu akur bahawa BN juga mungkin telah berjaya memperjelaskan isu tersebut kepada pengundi sehingga mereka boleh menerima semula Isa Samad.

Masalah UMNO dan transformasinya adalah masalah UMNO, tetapi masalah di dalam rumah sendiri jangan ingat orang tidak perhatikan.

Kerapuhan apa yang cuba ditonjolkan sebagai "pakatan", kegagalan untuk mengenal-pasti platform bersama walaupun sudah sekian hari PRU 12 berlalu, pertelingkahan dalaman, kegagalan untuk menunjukkan sesuatu yang benar-benar konkrit di negeri-negeri di bawah naungan mereka, isu displin dan tingkah laku pembesar-pembesar mereka yang semakin besar kepala dan pergantungan kepada retorik politik semata, telah menguatkan lagi azam lebih kurang 2000 orang pengundi di Bagan Pinang yang dahulunya bersama mereka, untuk "mengajar" apa itu erti politik kepada gabungan 3 parti politik ini yang (semakin hari semakin nyata) hanya bergabung dan berpakat ketika pilihanraya dan ketika ada isu-isu sensasi menentang pihak berkuasa (PDRM, SPRM, SPR dan sebagainya) semata-mata.

Tahniah kepada UMNO dan BN!

Saturday, October 10, 2009

Hadiah Nobel Keamanan di Bagan Pinang

Obama dah dapat Nobel Prize for Peace. Sekarang ada peluang untuk pembesar-pembesar PAS (PR) & UMNO (BN) pula untuk menang hadiah berprestij tu. Tak susah. Buat satu rumah terbuka sempena syawal, bawa 2 orang yang menjadi mangsa tumbukan halimunan dan brader yang kena tetak dengan pedang ajaib untuk duduk semeja, beramah-mesra dan bermaaf-maafan. Dengan syarat kena lakukan sebelum hari mengundi Ahad inilah. Lebih kurang dalam konsep syahdu macam tu. Lagi mujarab kalau segala ninja, samurai, peninju halimunan di bawa bersama di satu meja.

Saya sendiri akan calonkan kepada jawatankuasa Hadiah Nobel untuk keamanan bagi mana-mana pembesar dari kedua-dua parti yang berjaya lakukannya.

Kalau ada lebih pingat, kita kurniakan juga kepada 2 orang mangsa keganasan politik di Bagan Pinang kali ini. Kalau tiada mereka yang berkorban sehingga lebam-lebam (sampai masuk hospital!) dan berdarah-darah (tiada rekod masuk hospital lagi tetapi baju koyak-rabak lah & gagal diselamatkan), takkan ada pencalonan ini!

Friday, October 09, 2009

Apo kono eh jang?!

Bila kita tengok lawan kita merapu yang bukan-bukan, membelit yang pelik-pelik dan membebel yang tak sepatutnya, marah sana, marah sini, keluarkan berbagai bukti dan nas yang tak masuk akal, sebagai peguam di dalam sesuatu perbicaraan, kita tahu bahawa separuh daripada kes tersebut telahpun kita menangi.

Walaupun PAS dan pasukan Pakatan Rakyatnya seperti tidak kering isu di dalam PRK Bagan Pinang kali ini, tetapi bila taktik tumbukan halimunan cuba di"up''kan dengan torehan hebat pedang samurai daripada rafael dan michaelangelo ninja turtle, SPR dan undi pos dijadikan isu, ugutan tindakan mahkamah dan injunksi ditimbulkan (sebelum sebarang kesalahan pilihanraya dilakukan), berlakun bersahabat sana dan sini, tanpa menjawab isu-isu sebenar yang melanda pemimpin-pemimpin dan pimpinan mereka di segenap pelusuk negeri dan watan, yang pasti separuh daripada pertarungan di Bagan Pinang kali ini telahpun dimenangi oleh BN.

Setakat bercita-cita untuk bernaung di bawah satu lambang sahaja belum cukup.

Sunday, October 04, 2009

It's always darkest before the dawn

Any reasonable man could see that UMNO is now justifying like mad their choice for Bagan Pinang by-election. From the desperate "good guilt vs. bad guilt" to the latest more appropriate tagline, "choosing the one that can serve you best". Despite they (well, not all I guess) want it so bad to show the world, that they have it in them, the will to cast away their bad ways, they also can just ignore the sad fact that they desperately need this home ground win. As such they see it fit for the veteran and Bagan Pinang very own heartthrob, Isa Samad to stand for the election despite the known extra baggage that he carried around with him. Then again, which politician doesn't?

Coupled with Pakatan Rakyat's own folly these days, they hope their choice for Bagan Pinang as such would not be less attractive than what Pakatan Rakyat has to offer all the while. The lack of work-rate, talent, vision, understanding and ethics in some of the PR reps should then by itself justify UMNO's choice for N31 by-election. UMNO can certainly score points there, no doubt.

Maybe it's true that it is always the darkest before the dawn. Maybe that's what UMNO is hoping to portray here, and that the people would understand and tolerate their current game play for Bagan Pinang. It is always darkest before dawn, so they will say.

And as such the voyage to the all squeaky clean land must now be put on hold. There's a battle that they have to win. The war can wait. The point they are driving home now is that UMNO maybe at its lowest ebb, but don't despair, things will be better soon. They'll pick-up where they have left as soon as the by-election is over, am I right?

For UMNO's sake, they now should pray that the rest of the people (apart from the Bagan-we-are-crazy-for-Isa-Pinang folks) can stand and tolerate the dark. It should be okay if all of them are sound asleep right through dawn. But somehow I doubt that. Not all the people are heavy sleepers. The slightest of noise could've awaken them up from their slumber. On the other hand, some of us are natural early risers; we wake up before dawn.

I hope that it will be dawn soon. Like most of us that are well awake, I can tolerate the darkness but not for long.


P/s (OFF TOPIC):
Zulh, Jani, Dr. Bagar & Adi, good to see you guys at the vaji game yesterday ;) The boys may have lost the game but they sure can, at times yesterday, whoop those vaji boys. Hard luck boys! 22-14 not a bad score. There will always be Bangkok next year.


Wednesday, September 23, 2009

Mabuk Ketupat & Lemang

Mungkin masih lagi pening-pening lalat akibat terlalu banyak makan ketupat & lemang. Mungkin kerana ketaatan yang luarbiasa terhadap pemimpin senior. Mungkin juga kerana bercakap ikut sedap gigi. Apapun alasannnya, ianya adalah sesuatu yang amat memilukan bila kita kelihatan seperti tidak boleh membezakan antara kesalahan disiplin kerana menulis buku dengan kesalahan disiplin akibat menggunakan wang secara salah untuk tujuan meraih sokongan politik.

“I don’t see how Isa’s record can be a liability to Umno and the Barisan Nasional in the Bagan Pinang by-election,” he told Bernama on Wednesday.

He cited the example of former Umno president Tun Dr Mahathir Mohamad against whom first prime minister, the late Tunku Abdul Rahman, had taken disciplinary action for writing the book, “The Malay Dilemma”.

“Due to strong pressure from the grassroots, the next prime minister, the late Tun Abdul Razak (Hussein), took Mahathir back and the latter went on to become a great leader,” he said.

baca lagi di sini.

Sedih bila melihat bakal-bakal pemimpin kita tidak begitu bijak dan cermat di dalam mengutarakan pendapat dan pandangan bagi menjustifikasikan atau mempertahankan sesuatu perkara yang disokong mereka.

Bakal pengundi sedang memerhati, sekelian jelata sedang menimbang. Hati-hati bila memberikan pendapat.

Saturday, September 19, 2009

Salam Aidil Fitri 1430 Hijrah



Kepada semua pengunjung blog ini, para "followers" blog Lawyer Kampung dan juga rakan-rakan citrawan, izinkan saya dan keluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada anda semua. Saya juga secara peribadi ingin memohon maaf jika ada terkasar bahasa dan sebagainya.

Thursday, September 17, 2009

Get a life, will you?

Will you get over it already?!

Terengganu MB blames political crisis on ‘interference’

You know you have a problem when you can't control your mouth. You talked of slippers and other things dumb. You can't stop blaming when others have already given in. People can think of a million reasons, just count your lucky stars and shut it up. Don't push it.

Hush now



Wednesday, September 16, 2009

The Blues of Mr. Sugu...something..

  • ”I admit I was carried away by emotions when I stood before the delegates. It was a big hall and there were so many people…I had to say something important,” Sugumaran said by telephone
  • “I was deeply hurt when Tun said Datuk Seri (Samy Vellu) had done nothing for the Indian community,” Sugumaran said. “It is Tun who had done nothing for us. Datuk Seri has done so much for us.”
  • I have this problem with my mouth…sometimes I get carried away and over speak,” he said.

read Man behind slippers row says he gets carried away

Oh! Oh! It's the mouth.... ah, suddenly kalaripayat comes to mind.

And errr Mr.Sugu-something, Malaysia is not India, and India is never Malaysia. By the way, I hope you'll get better from whatever that ills you.

We all want to be big stars,
but we don't know why and we don't know how

I want to be a lion

Everybody wants to pass as cats

We all want to be big big stars,
but we got different reasons for that..

Mr. Jones and me, we're gonna be big stars..



Tuesday, September 15, 2009

Restriction on the word "Penang"

The Star reported it here;

GEORGE TOWN: Those wanting to use the word “Penang” for functions, events, publications and other purposes must first get permission from the state government, Chief Minister Lim Guan Eng said Tuesday.

He said there had been complaints of the word being used in functions, events and magazines which had nothing to do with the state government.


Wow! Where has all the "ketuanan rakyat" gone to? Even the usage of the word "Penang" needs the permission of the state government. I can understand if the restriction is for the usage of the wordings "Kerajaan Negeri Pulau Pinang" or anything that connote the highly efficient CAT government, but "Penang"? Come on lah. The word "Penang" is NOT only about the state government. All the unnecessary extra bureaucracy for the people just to hold simple functions such as "Majlis Sambutan Aidilfitri Peguam-Peguam Syarie Pulau Pinang" or the "Penang Gerakan Gala Dinner 2009". What gives?

Petty administrators!



Kalaripayat Sang Samy

Sandiwara politik terkini Samy Vellu mengesahkan status mahaguru beliau di dalam lapangan seni kalaripayat politik MIC. Kepada perwakilan yang malang tersebut, seandainya ucapannya memang tidak bertujuan mengikut skrip asal mahaguru kalaripayat MIC itu dan hanyalah dibuat atas usaha gigih beliau untuk membodek mahaguru Samy, wajib bagi kita untuk ucapkan kepadanya selamat maju jaya di dalam menghadapi tindakan disiplin keatasnya.

Kepada Samy Vellu dan segmen pengikutnya di dalam MIC, kita ucapkan selamat menjalankan usaha transformasi dan penjenamaan semula cap MIC. Semoga seni kalaripayat versi mahaguru Samy akan terus kekal bersemi di dalam MIC hendaknya. Keunikan seni kalaripayat versi ini amat perlu dikekalkan dan diteruskan memandangkan kelainan senjata/perisai yang digunakan di dalam teknik menyerang dan bertahan yang tidak pernah digunakan di dalam mana-mana cabang kalaripayat hatta di India sekalipun. Hanya mahaguru Samy satu-satunya yang mempelopori teknik kalipayat yang menggunakan LIDAH (seelok-eloknya) BERCABANG sebagai senjata (dan sekaligus sebagai perisai) setakat ini.

Pastinya keseluruhan warga BN amat berbangga dengan adanya mahaguru MIC yang unik ini untuk terus menerajui dan mencaturi agenda membela masyarakat India di Malaysia.

Dikemaskini (3.47pm):

“With the powers vested in me as the president under the MIC constitution, I have suspended the membership,” Samy Vellu said in a statement on Tuesday.

Buah pemati kalaripayat sang samy, baca MIC suspends delegate who suggested slipper garland for Dr M (Update 2)

Monday, September 14, 2009

Tolerance & understanding

We talk about tolerance and religious understanding. We condemned those who seem to have no tolerance and sensitivity towards the faith and belief of others. But we can't seem to let go one such petty claim. Isn't it unproductive for the parties to get tangled-up with unnecessary interim proceedings and such just for the sake of pursuing matters which are deemed provocative in nature by the authorities? It is too hard for the council to withdraw the whole suit and settle the matter amicably in the spirit of religious tolerance and understanding that we've all been preaching so much of late? I am sure the government would not press for costs if the suit is to be withdrawn. It would leave a bad taste if they are to do the otherwise.

"Tuhan" is good as any other word if one needs to refer to the Supreme Being. Why gamble on the suit if one could foresee the unnecessary tension and discord that it would cause if the main claims (i.e. a declaration that the decision by the Home Ministry on Jan 7, 2009, prohibiting the usage of the word “Allah” in the Herald The Catholic Weekly publication was illegal and that the word “Allah” was not exclusive to the religion of Islam) are to be allowed by the court?

Don't tell me that without the word "Allah" in their weekly publication etc., the teaching and the practice of Christianity in this country have been put to a halt, the freedom of its preachers and the progress of its followings (as allowed by the law) on the back burner all this while.

Thursday, September 10, 2009

Port Dickson dan saya...

PRK yang bakal diadakan di DUN Bagan Pinang mengingatkan saya kembali kenangan semasa di Port Dickson berdekad yang lampau. Saya anak seorang anggota tentera dan kami sekeluarga pernah menetap di PD dari tahun 1980 sehingga 1983, selepas hanya bersekolah tidak sampai setahun di SRK Sri Kinta Jalan Ashby, Ipoh. Itulah nasib keluarga tentera, berpindah-randah adalah adat bagi kami. Malahan di PD, High Chapparal Quarters Batu 4 Kem Si Rusa dan Flat Tentera Batu 5 telah menjadi kediaman kami sekeluarga hanya dalam tempoh singkat tersebut. Bapa saya menjadi jurulatih di LATEDA (Pusat Latihan Tentera Darat) di Batu 5, PD dan oleh yang demikian pantai Batu 4, 5 hingga Batu 7 (Teluk Kemang) menjadi mainan saya dan keluarga ketika itu.

Begitu juga dengan padang-padang Sekolah Panglima Adnan, Si Rusa malah KGV primary school di Seremban menjadi gelenggang saya yang ligat bermain hoki di zaman persekolah peringkat rendah. Saya bersekolah di Govt English Primary School (GEPS) PD. Isteri Isa Samad, allahyarhamah cikgu hazizah adalah bekas guru di sekolah saya dan saya masih ingat bila mana satu sekolah heboh bila beliau lepaskan jawatan kerana mengikut suaminya yang dilantik sebagai Menteri Besar. Muda-muda lagi dah jadi MB dan isteri MB. Apa itu MB sebenarnya pun kami bukannya faham sangat.

Saya juga ingat lagi kemudiannya pada tahun 1982, ketika di darjah 4, riuh rendah semua orang sekeliling saya dengan kes Datuk Taha dan Datuk Mokhtar Hashim di Gemencih. Kebetulan anak Mokhtar Hashim kemudiannya menjadi junior setahun saya dan juga rakan sepasukan bolasepak saya di MCKK selepas itu. Begitu kecil dunia ini sebenarnya.

Sedikit sebanyak, di PD jugalah saya mula secara tidak disengajakan mula mengikuti (cara budak-budak) senario politik tanahair dan mula mengenali nama-nama mahathir, musa, razaleigh apabila mula mencuri-curi baca buku Syed Hussein Al-Attas, tidak silap saya dan banyak lagi buku-buku berunsur politik (gosip politik) yang dibeli oleh bapa saya ketika itu. Ya, anggota tentera juga membaca buku-buku politik di zaman blog dan internet masih belum wujud. Jangan terkejut.

Masa itu, saya seronok betul ikuti cerita-ceriti politik walaupun sebenarnya tidak begitu faham apa yang berlaku dan bahang pilihanraya pertama PM baru Malaysia, Dr. Mahathir pada tahun 1982 telah menambahkan lagi bahan-bahan bacaan berunsur politik untuk saya. Ya lah dulu-dulu mana ada playstation, internet.. hendak main game & watch pun kena pinjam kawan-kawan, jadi habis satu suratkhabar saya baca, buku-buku bapa saya lah yang menjadi mangsanya. Politik pun politik lah, habis saya belasah. Bila dah pening baca, saya buka bahagian tengah buku-buku tu dan layan gambar-gambar yang dimuatkan dalamnya. Paling seronok bagi saya adalah "caption" yang kreatif oleh penulis berkaitan gambar-gambar tersebut.

Oh ya, saya juga ingat bahawa masa itu juga lagu Blues Gang, "Apo Nak Dikato" menjadi siulan, menjadi hits semasa dan mula menolak turun populariti kumpulan muzik indonesia seperti d'llyod dan sebagainya.

Liriknya nyanyian Ito masih segar dalam ingatan;

Poi pokan naik basika
Tongah haghi tongah paneh
Apo dayo motong gotah
Apo nak dikato
Kalau boleh nak jadi cikgu sekolah

Kek Kolo Pilah..........

Nampak gayanya, selain daripada isu persaingan (dan persaudaraan) sejak berabad lamanya dua serumpun di bumi nusantara yang menjadi isu hangat kini, Port Dickson juga akan pasti bertambah bingit selepas raya nanti dengan suami arwah cikgu hazizah kini telah juga kembali mencuri tumpuan ramai. Begitu juga dengan perihal pasukan keselamatan dan isu undi pos mereka juga tidak semena-mena semakin menjadi topik hangat kini... Subjek-subjek utama di tahun 2009 ini nampaknya masih serupa dengan apa yang saya ingat mengenai PD sekitar 1980-83, cuma jalan ceritanya berbeza sedikit.. Apo nak dikato....

Ito nyanyi lagi;

...Batu Ompek Toluk Komang
Tompek oghang mandi mando
Aghi minggu ponoh sosak
Apo nak dikato
Air laut bertambah masin
Kek pokan Port Dickson....

Friday, September 04, 2009

Tidak perlu curahkan minyak...

Minyak kalau dicurah kepada api, jangan ceritalah akibatnya. Kalau api dilawan dengan api, pun jangan kita ceritalah natijahnya.

Khabarnya besok ada acara "candle light vigil" pula bagi membantah demonstrasi kepala lembu. Hendak cari apa sebenarnya berkumpul ramai-ramai tanpa permit buat bantahan di Dataran Merdeka besok? Bukannya bawa faedah, bawa bala mungkin.

Kalau kepinginkan sangat satyagraha ala gandhiji pun, perlu juga kita tengok masa dan tempatnya. Kita di Malaysia, dan dalam tahun 2009 bukan di India dalam tahun 30an. Tidak perlu vigil, tidak perlu berkumpul, umum sudah faham apa yang berlaku dan kenapa ianya tidak sepatutnya terlanjur sehingga ke peringkat mana yang berlaku di Shah Alam baru-baru ini. Masing-masing ada hak, masing-masing ada perasaan, itu semua kita ada faham... biarkan kerajaan (negeri dan pusat) yang saudara-saudari pilih yang selesaikannya. Jangan bagi mereka makan gaji buta. Biar mereka yang bekerja bukan kita. Tidak perlu protes, tidak perlu simbahkan minyak ke api....



Monday, August 31, 2009

Merdeka dan terus merdeka...

Selamat menyambut hari kemerdekaan kepada semua. 52 tahun merupakan usia yang muda bagi sebuah negara. Banyak lagi liku, denai beronak yang perlu diharungi. Jauh lagi perjalanan yang perlu ditempuhi. Persoalan kepala lembu dan hukuman sebat dek arak, hanyalah ujian kecil wahai bangsaku.

Jangan mudah terkeliru, tidak perlu menjadi haru-biru. Pandang sejenak ke belakang jawapannya ada di situ, tidak perlu kepala digaru. Tepuk dada tanyakan selera, arah mana yang hendak dituju. Cita-cita apa yang diburu, tanyakan diri selalu. Tidak guna mencari seteru, hanya akan ketemu jalan yang buntu. Usah bicara hingga keliru, tampak jelas di dada tiada ilmu.

Kita mahu menjadi satu, kita dambakan bangsa yang bersatu. Mulakan langkah untuk berpadu, benihnya perlu disemai di batas yang satu.


Wednesday, August 26, 2009

Putrajaya bid not over, says BenRazak

BN-pool boss BenRazak insists his side's Premier Putrajaya League title challenge is still alive despite their 7-1 defeat by PR-Villa at Permatang Pasir.

The Dacings have lost seven out of their first eight league games and BenRazak said: "We now know that we have to go to the people and win.

"Everything could change if we do that, our confidence will improve.

"This squad is virtually the same as last season so I believe it is good enough to mount a title challenge."

BN-foo.. oops, my bad ..pool were beaten by on the opening weekend of the season but they appeared to have put that defeat behind them when they recovered to nearly overpower PR-Villa at Manek Urai.

PR-Villa had other ideas and an own-goal by Lucas-Haizat and a Curties-Man header in first-half injury-time put Brahim Ole'Nuar's side in charge at the break.

BNMedia Torres pulled one goal back after some heavy Dacings pressure in the second half but BN-pool conceded a rash penalty soon afterwards to allow Hassan Ashley to make sure of the visitors' victory from the spot.

BenNajib added: "We were not playing well, and we were up against a team who are excellent on the counter-attack.

"Their goalkeeper Mahfuz Friedel made some great saves, but when that happens we just have to make more chances.

"We will have to sit down and analyse every player now, and make sure we do the right things in our next match. But our senior players must take more responsibility."

BenRazak feels individual errors were behind his side's defeat and felt they came at "crucial times" (though some of his players and trainers might not agree, they are blaming a segment of the fans and the wind respectively instead).

"In the first 20 minutes we created plenty of chances and played well," he explained. "Then we conceded the own goal and started to make more mistakes.

"We have lost and we know we have to improve. I felt we had a chance when BNMedia Torres scored, but the penalty finished it. It was a clear penalty."

In contrast, Ole'Nuar was proud of his players after seeing them pick up their seventh points of the season.

"That was a terrific effort from my team," Ole'Nuar said. "At 6-1 we were in reasonable command of the game, although you are never in command facing the might of BN-pool.

"But when they scored we got a penalty straight away, a clean penalty on the rashness of Haizat, and we were back with our two-goal lead.

"That gave us confidence, discipline and shape to our team and we deserved to win."

The players felt Ole'Nuar was key to his side's victory, with him making several superb tactical moves to deny the side he played for from 1982 to 1998.

They added: "Ole'Nuar was outstanding. He rolled back the years. He was fantastic against his old club.

"He will be delighted with himself, and rightly so, and we are delighted with him.

"It was a fantastic performance from the whole side and we fully deserved the victory."


from BBC Sport

Original Story

Title bid not over, says Benitez

Liverpool boss Rafael Benitez insists his side's Premier League title challenge is still alive despite their 3-1 defeat by Aston Villa at Anfield.

The Reds have lost two out of their first three league games and Benitez said: "We now know that we have to go to Bolton on Saturday and win.

"Everything could change if we do that, our confidence will improve

more here

Monday, August 24, 2009

Tak Lompat, tak rasuah...

..tapi kalau lompat, manusia itulah yang paling bermasalah.

Selama 1 tahun 5 bulan, langsung tidak kedengaran sebarang bunyi berkaitan permasalahan wakil rakyat Lunas tetapi sebaik sahaja dia melompat, tu dia! Macam-macam masalah kronik tuan empunya badan timbul. Sampaikan ada yang cuba menjustifikasikan keadaan dengan menyamakan apa yang berlaku seumpama satu proses "pembersihan diri" bagi parti politik berkenaan. Amboi! Kalau tak lompat, masih lagi di dalam, sampai ke sudahlah diri tak dibersihkan, parti bergelumang kekotoran jawabnya. Ye tak?

Tu belum lagi dia melompat masuk ke parti lawan, baru isytiharkan dirinya sebagai wakil bebas. Kalau lompat masuk parti lawan, macam manalah agaknya akan digembar-gemburkan bagaimana kroniknya masalah brader tu agaknya.

Cuba bawa bertenang, tak perlu kalut, macam brader-brader kita yang ini dan yang ini. Cool, bukan?

Saturday, August 22, 2009

"Mr. Lim, like that oso can ah?"

Chief Minister Lim Guan Eng said as far as the state government was concerned, the matter ended when some of the villagers sought help from the Barisan Nasional.

“We have done our part and as far as we are concerned, the matter ends there.

read more Penang washes its hands off Kg Buah Pala issue

Why halting all assistance just because they went to see the Barisan people? After all aren't you the one at the very earliest possible opportunity, seeing that things were getting out of hand, immediately called for the federal government intervention? Isn't that Federal Government consists of Barisan people? So why the fuss if the villagers now decided to exhaust all other avenues available to them (e.g. going to the BN for assistance, by taking the advantage of the Penang N11 By-E fiesta and all), especially now when Federal Court yesterday turned down their desperate bid to salvage their kampung.

Since they have gone to see the Barisan, the matter ends there,” he told reporters at a Ramadan aid presentation to mosques at Politeknik Seberang Prai here on Thursday.

Why sounded so sour lor? Mr. Lim, you should have taken the cue from one of your assemblymen here, on how to still give a helping hand notwithstanding the obvious ideological differences between parties involved. See how beautiful it is, the solicitor-client relationship I mean. Why can't there be a State Government-Rakyat relationship as pristine as that in the case of Kpg Buah Pala folks and the Penang state government? Don't shut them off just because they are now tend to lean more towards the other side.

After all, aren't they still the rakyat of this State which you are now is da' big chief? Are they not the subjects of your rule? Shouldn't their interests and rights be protected at all times without qualifications and limitations? Hey, isn't that what the CAT government is all about? I'm pretty sure that many lines akin to "serving the rakyat come what may" were in your general election manifestos somewhere, en route to 8th March 08 victories. So why the cuci tangan thingy?

Now, what about those villagers that did not go to BN for help but still hanging on to the belief that DAP Penang state government is that government of the people, by the people and for the people, as what was promised before? Can abandon them just like that meh? Not a good example you know, especially to Matang Pasiaq folks going out to vote for a representative in your government come 25th August.

My hope is that the state government won't be making a habit out of this. Always on the lookout for exit routes whenever they face problems that involved folks not on the same frequency as theirs, politically. Many promises, zero result, that is how many perceived the current state government as. You don't believe me? Just go for a haircut anywhere from Gelugor to Bayan Baru and you will here all sort of grouses with regard to your government shortcomings especially when it involves promises made prior to the last GE. All empty promises they will say. I know because I just had my haircut yesterday and had my fair share of "mengumpat sebelum ramadan" with the barber and some of his clients on issues with regard to 2,3 of your assemblymen around here and the quality of "service" they're giving to the people, yesterday afternoon. But no worries, no need for alarm. That was only a session of gossiping between the little people of penang, just like folks at Kpg Buah Pala. Small matters. Feel free to make more promises. Just make sure that you are able fulfill them, that's all. Shortchanging the people is never a good trait in a government. If you are really interested in helping the penangites, don't back off just because they are flying or looking like they are going to fly other flags than the rocket.

"Olang melah ka, olang ijau ka, olang bilu ka, kita pun suma olang penang lor!"

Friday, August 21, 2009

Ramadan Mubarak 1430H

Alhamdulillah, kita semua dipanjangkan usia untuk bertemu sekali lagi dengan Ramadan al-Mubarak kali ini.

Kepada semua pengunjung blog ini yang beragama Islam dan semua yang mengenali saya, izinkan saya mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa.

Semoga ramadan kita semua kali ini jauh lebih hebat daripada yang sebelum-sebelumnya.


Thursday, August 20, 2009

PRK N11: Terlebih Kilas

Bagi saya yang baru sahaja bertatih lebih kurang sedekad bertungkus lumus memastikan saya tidak menghadapi apa-apa masalah (di bawah peruntukan Akta Profesion Undang-Undang 1976 dan lain-lain yang berkaitan dengannya) di dalam mengharungi kerjaya saya sebagai seorang peguam, pandangan sinis dan usaha meringankan bebanan politik yang kini ditanggung oleh calon BN bagi PRK N11 oleh TPM adalah tidak begitu manis didengar. Kenyataan beliau yang menyamakan denda Majlis Peguam akibat aduan terhadap salahlaku profesional seorang Peguam sama sahaja seperti saman kesalahan meletak kenderaan, hanyalah akan memburukkan lagi keadaan.

Kebanyakan Peguam tidak memandang enteng perihal aduan berkaitan tindak-tanduk profesional mereka, tidak kira samada ianya kesalahan kecil mahupun yang besar. Kebanyakan peguam, berusaha sedaya upaya untuk mengelak perkara sedemikian. Kerjaya kepeguaman memerlukan dedikasi khusus dan integriti yang tinggi. Sekurang-kurangya itulah yang dikhabarkan oleh Master saya 13 tahun yang lalu, semasa saya memulakan alam chambering saya.

Kebanyakan peguam juga, setahu saya, tidak akan memandang remeh sekiranya mereka dihadapkan apatah lagi jika didenda oleh Lembaga Disiplin Majlis Peguam. Ini bukan soal Majlis Peguam tetapi lebih kepada soal jatidiri sendiri. Soal berkenaan keperluan untuk seseorang sentiasa mempunyai "clear conscience". Ianya lebih kepada soal kesedaran moral dan aspek etika perlakuan diri sesorang peguam itu sendiri. Tetapi itu mungkin hanya terpakai kepada kebanyakan mereka yang bergelar atau pernah bergelar peguam. Ianya kini mungkin tidak lagi terpakai kepada semua.

(Nasihat saya) Jangan terlebih kilas, takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong pula habis keciciran.

Tetapi percayalah jika sesuatu itu dilakukan dengan teliti, penuh azam, kesungguhan dan keikhlasan; tanpa perlu terlebih mengilas kiri dan ke kanan, Burnley pun boleh kalahkan Manchester United!

Kadang-kadang ada baiknya kita diam sejenak dari berterusan berceloteh yang bukan-bukan.

Tuesday, August 18, 2009

How to right a wrong?

They say "No rest for the wicked"? How true. Why the extra troubles? Only God knows.

Some people they never learn. Lending the words of Counting Crows, I guess they just wanna be big, big stars! But they don't know how, they don't know why.

It takes strong will to get to the heart of matters, some people are just not cut out for it. They keep going on a circle, spinning round and round until they themselves got dizzy.

How do you right a wrong? Pray tell.

Call me old fashion, but I can't see any right in that.

Sunday, August 09, 2009

Rule of Politics

Jeff Ooi: ‘I never insulted Islam and have withdrawn statement’

And I quote from an old but very popular BBC sitcom "Yes, Minister", "The first rule of politics: never believe anything until it's been officially denied." Hopefully that is not the case here in our Jeff versus JIM saga.

The Star Online, inter-alia, quoted Jeff Ooi as follows;

“The parties which publicly label me as anti-Islam stand the risk of being sued as I will protect my integrity,” he added.

Asked if he would apologise as demanded by JIM, Ooi merely repeated: “I withdraw my statement”.

Will he sue YB Zulkifli Nordin? Interesting, no? By the way YB Jeff, a retraction of the statement does not mean you are absolved from all possible blame in making such statement. You may not mean it but it does not take purpose and intention in a statement like that to offend the people, especially if you are a politician and a public figure. There is a secret in order to avoid situation like that in future, if I may say so, and it is call tact. But I know that you know that too YB, being a politician, the Chief of Staff of Penang state government and all.

To offer a bare denial together with (an oversimplify) statement retraction, not apologizing and further threatened to sue as if trying to sweep everything under the carpet in one desperate move, is not the level of finesse one would expect from a politician, a leader and public figure such as yourself in a delicate situation such as this. Forgive me YB for repeating, it is all about being tactful.

Friday, August 07, 2009

Malaysia Boleh! Yes, we can!

  • What issue? "There is no issue. Once we meet up by the end of the week, there will be no issue."
  • What 1Malaysia? 3Pakatan Rakyat is better!
  • Closed door squabbling is the way to go. Enough with the public outbursts. We can mend all of our clumsy ways based on our (only) common ground, the common hatred towards a common enemy.
  • Street Demonstrations are healthy. Voicing out our grievances via demos without permits are the best way to cultivate real democracy in the country. Problems will be solved.
  • Dissatisfaction is best made known through street demos. The busier the streets, the better it gets. Closed door stadiums won't do. Bustling Jalan Tuanku Abdul Rahman leading to Istana Negara on a Saturday afternoon in KL is equivalent to the paved ways of Hyde Park leading to designated Speakers Corner area near Marble Arch in London.
  • Good to see that Malays are uniting for street demos. Malay unity other than for the purpose of demos is to be considered as an act of racism.
  • Malaysians (or used to be Malaysians) fighting tooth and nail to obtain other citizenship are no less patriotic. They are just changing citizenship for greener pastures, that's all.
  • We promote the true Malaysia. We promote equality, tolerance and understanding. But if it is Islamic, it's terrorism. We love PAS by the way.
  • Law enforcement agencies are all "Malay institutions". Duh! Whatever that means..
  • Anything Malay is UMNO. You talked about Malay's aspiration and hope, you're championing UMNO's corrupt ways.
  • Let's grilled the witnesses called by the coroner as if you are defending someone in criminal trials, after all that's what inquest is for. The voters are watching. Now is the time to give them their money's worth.
  • It's a cluster house. It is not a double storey terrace house. We can prove this. We don't want to talk anymore! We won't barge even for an inch, we will stand our ground. We have been oppressed, help us!
  • We are one nation, one race. Stop the discrimination. Do not segregate. By the way, we object to Satu Sekolah Untuk Semua, it is bad for nation building.
  • We want total freedom of the press! Oh, oh! But not you Utusan Malaysia, you can't write that!
  • Freedom of expression is the basic fundamental right of any citizen. We will fight for your right to speak up, err but not you Ridhuan Tee.
  • 14 deaths, thousands infected, no problem!

Only in Malaysia where making a point is the same as missing it completely. CHAMPION!


Monday, August 03, 2009

MACC at it again: No protest this time around?

Won't folks in Terengganu come out in full force and cry foul over the following arrest?

KUALA TERENGGANU: A Terengganu state assemblyman was arrested Sunday by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) for allegedly accepting a RM20,000 bribe.

The assemblyman is alleged to have accepted the money as an inducement to secure a landscape project in Kuala Lumpur for a company.

It is learnt that he was picked up at about 9.30am in Kijal, south of here, when he was with a friend and that RM5,000 was found on him.

read more The Star Online's MACC nabs T'ganu rep for allegedly taking RM20,000 bribe

Why not, since it is after all the "notorious" MACC that is behind the arrest? No jumping up and down like what they did in Selangor? UMNO people deserve some kind of protection and sympathy from the "evil" MACC too. Hey, it could well be another "conspiracy" and blatant "abuse of power" by you know who ...you never know ;-)

How lah people?

Saturday, August 01, 2009

Mabuk, amuk & merajuk

Saya memang cukup minat dengan lagu-lagu M.Nasir. Bagi saya, melodi dan liriknya memang hebat. Tak tahu sebab apa, hari ini saya begitu asyik melayan album pertamanya selepas zaman Kembara berjudul "Solo", terutamanya lagu "Biarkan Luncai Terjun". Dari dalam tablet saya, hingga ke dalam kereta sampailah ke dalam PDA saya, berulang kali lagu ini diputarkan. Anak-anak pun sampai naik hairan, mana pergi lagu-lagu baru Rob Thomas, Daughtry yang selalu dia mainkan tu, mana pergi lagu-lagu rock kapak Led Zeppelin, Black Sabbath, Dio, Rainbow yang dia suka sangat pasang dalam kereta, sampaikan kita nak dengar Taylor Swift dengan Miley Cyrus pun susah. Mana pergi CD MP3 rojak Aerosmith, Def Leppard, Queen, Dire Straits, Sting dia? Apa hal pula abah hari ni? Lama sudah dia tak layan lagu M. Nasir/Kembara sampai macam ni, lepas ni demam M. Nasir lah pulak kita 2, 3 minggu dalam kereta dia ni jawabnya. Haha..

Apa yang berhantu sangat lagu "Biarkan Luncai Terjun" ini? ..mungkin liriknya kot..

Kita, kita bukanlah mereka
Mereka, mereka bukanlah kita
Haruskah kita jadi mereka
Mereka jadi kita
Revolusi atau hanya nafsi-nafsi

Kita kata kita melamun
Kita kata kita jakun
Kuno pasif dan irihati
Malas pula boleh dibeli
Suka berpolitik

Kau dan aku, kita
Berdiri di persimpangan
Kau di di persimpangan
Kau dan aku, kita
Dalam kemelut dan kekalutan

Biarkan luncai terjun
Dengan labu-labunya
Biarkan biarkan

Mabuk, amuk dan merajuk
Itukah cogankata kita
Dan diwarisi dari Pak Tua
Dari Pak Tua

*Lagu/Lirik: Biarkan Luncai Terjun - 1988 (M.Nasir)

Kepada yang belum pernah mendengar lagu ini, mungkin ini masanya untuk mencari album awal M.Nasir sebagai penyanyi solo, selepas dia hebat berkarya secara berkumpulan sebagai Kembara. Nak dengar lagu di atas? Boleh didengar sedikit di sini. Lagi elok pergi beli terus di kedai besok. Saya syorkan juga kesemua lagu-lagunya yang lain dalam album tersebut di antaranya seperti Seloka Jegela Melayu, Sayembara Hidup dan Demi Masa. Lagu-lagu hitsnya yang lain dalam album ini saya tak perlu ceritalah, ramai mungkin tahu lagu lagu Mustika, Rajawali Terbang Tinggi dan yang lainnya. Dengar melodi dan amati bait-bait liriknya. Memang terangkat beb!

Sekali lagi, sama-sama kali ini " ..mabuk, amuk dan merajuk..." Itukah cogankata kita? Ini yang kita waris dari Pak Tua?

Monday, July 27, 2009

Inkues: Kerajaan Negeri Selangor pihak yang berkepentingan?

Laporan Malaysia Insider yang mengatakan bahawa kerajaan negeri Selangor akan melantik peguam bagi pihaknya di dalam prosiding Inkues kematian BH Teoh agak sedikit ganjil bagi saya. "With all due respect to the learned counsel" yang dinamakan di dalam laporan berita di atas, persoalan saya adalah adakah kerajaan negeri perlu diwakili dan adalah terdiri dari 3 pihak berkepentingan di bawah di dalam inkues simati ini yang memerlukan ianya diwakili oleh peguam bagi prosiding berkenaan?

Pihak berkepentingan di dalam sesuatu inkues adalah seperti berikut:
  • the next of kin or personal representative of the deceased person;
  • a representative of an enforcement authority or government department appointed to attend to attend the inquiry;
  • any other person who, in the opinion of the Magistrate, is properly an interested person.
Jelas yang pertama dimaksudkan di atas adalah ahli keluarga simati, yang kedua pihak jabatan penguatkuasaan atau jabatan kerajaan yang terlibat dan dijemput oleh mahkamah koroner untuk menghadiri prosiding, dalam kes ini sudah semestinya MACC dan lain-lain pihak yang difikirkan oleh mahkamah sebagai sesuai dianggap sebagai "orang yang berkepentingan"

Kenapa perlu kerajaan negeri membazirkan wang rakyat melantik peguam untuk mewakili mereka di dalam prosiding tersebut bilamana prosedur sesuatu inkues itu adalah jelas, yakni yang terlibat secara aktif adalah majistret sendiri, dibantu oleh pegawai dari pejabat pendakwaraya berserta saksi-saksi yang kerkaitan dengan penyiasatan kes kematian simati. Di dalam sesuatu prosidng inkues, majsitret sebagai koroner bertindak sendiri (lebih kepada bersifat inquisitorial) dalam memeriksa saksi-saksi yang memberi kepentingan. Hatta peguam yang mana mewakili ahli keluarga si mati pun tidak mempunyai hak untuk bersuara melainkan dibenarkan oleh mahkamah. Inkues bukannya sepertimana prosiding perbicaraan biasa yang bersifat adversarial.

Bukannya tujuan sesuatu inkues diaturkan prosidingnya sebegini untuk menghalang mana-mana pihak bersuara tetapi ianya untuk melancarkan dan mempercepatkan perjalanan prosiding ini. Logiknya ketidakperluan peguam yang mewakili pihak berkepentingan untuk bersuara "as of right" adalah kerana inkues itu nanti kelak tidak akan melibatkan sebarang perintah yang membabitkan sebarang tanggungan liabiliti jenayah kepada mana-mana pihak walaupun sekiranya di akhir prosiding ketetapan yang dibuat oleh majistret atau koroner menunjukkan penglibatan mana-mana pihak samada secara perbuatan atau ketinggalan di dalam menyebabkan kematian simati.

Mungkin kerajaan negeri selangor nanti akan mengarahkan peguam yang dilantik memohon kepada mahkamah untuk menunjukkan bahawa mereka adalah pihak yang berkepentingan tetapi kenapa membuang masa dan wang terhadap sesuatu yang belum tentu dibenarkan oleh mahkamah koroner/inkues nanti? Bukankah kerajaan negeri mempunyai penasihat undang-undang negerinya sendiri kalaupun masih mahu mencuba nasib untuk hadir sebagai pihak yang berkepentingan di dalam inkues tersebut?

Walaubagaimanapun seandainya dibenarkan kehadiran peguam nanti bagi pihak kerajaan negeri oleh mahkamah koroner berkenaan, apakah yang boleh disumbangkan beliau di dalam prosiding itu kelak bilamana hak untuk bersuara peguam tersebut sudah ditetapkan sebagai bukannya "as of right"? Lagipun lazimnya peguam yang hadir adalah peguam yang mewakili pihak waris simati dan bukannya dalam kes kali ini, satu institusi pentadbiran negeri yang bertindak pula secara langsung bagi pihak simati dan warisnya. Lainlah kalau peguam berkenaan mewakili waris atau personal representative simati sendiri.

Persoalannya, adakah kerajaan negeri selangor di dalam mengeluarkan kenyataan berikut;

“The state is determined to ensure that the rights of the late Teoh, his family and other state officials who will be testifying at both proceedings are protected at all times,” said Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim today in a statement released by his office.

sedar bahawa mereka berkemungkinan akan hanya bazirkan wang rakyat negeri selangor kerana peranan peguam di dalam satu inkues lazimnya hanya untuk hadir sebagai "watching brief" (tanpa sebarang hak automatik untuk bersuara) demi menjaga kepentingan simati semata-mata dan bukannya bagi menjaga kepentingan "other state officials" yang mereka jangkakan akan dipanggil untuk memberi keterangan di dalam inkues itu nanti. Saya percaya tiada peruntukan undang-undang yang mengatakan bahawa di dalam sesuatu inkues yang membenarkan kehadiran peguam untuk kepentingan saksi-saksi yang dipanggil, tambahan lagi sekiranya ianya bagi pihak pegawai-pegawai rasmi kerajaan negeri seperti yang dilaporkan Malaysian Insider di atas.

Jangan bazirkan wang rakyat kalau hanya sekadar untuk terus mempolitikkan prosiding itu nanti. Inkues adalah satu kaedah acara jenayah dan bukannya alat politik mana-mana pihak. Sesuatu kerajaan adalah kerajaan kepada semua rakyat tidak kira anutan politik masing-masing. Adakah kerajaan negeri ingin membuat "precedent" melantik peguam bagi pihaknya di dalam setiap inkues yang dijalankan sekiranya ada lagi kes-kes kematian mengejut, sekiranya ada, yang tidak melibatkan "political figure" di Selangor di masa hadapan? Bezakanlah kepentingan politik dengan kepentingan umum. Kerajaan negeri ditubuhkan untuk negeri dan rakyatnya dan bukannya kerajaan itu terbentuk untuk kepentingan parti politik yang memerintah. Fahami bahawa tiada yang didakwa atau yang dibela di dalam sesuatu prosiding inkues. Tiada pertuduhan dan sabitan yang akan berlaku di dalam inkues ini.

Mengikut pemahaman saya, isu-isu yang akan diputuskan di dalam satu inkues adalah berkaitan simati dan perihal kematiannya dan penetapan yang akan dibuat adalah samada kematian mengejut tersebut disebabkan oleh;
  • an accident caused by the deceased’s own fault;
  • by events beyond human control; or
  • due to the actions of known or unknown person/s.
dan ianya bukannya diadakan untuk tentukan samada wujud sebarang konspirasi jahat/politik oleh mana-mana pihak untuk menjatuhkan mana-mana pentadbiran kerajaan. Kalaupun masih percaya wujud perkara sedemikian, wujud forum lain untuk pihak kerajaan negeri yang begitu "prihatin kepada kebajikan rakyatnya" ini untuk cuba ketengahkan isu tersebut tetapi apa yang pasti ianya bukannya di dalam prosiding inkues yang akan dijalankan kelak.


Nota Tambahan:

Untuk penerangan lebih lanjut, ringkas tetapi padat, mengenai prosiding inkues dan Practice Direction berkaitan, anda boleh muat-turun dokumen berkenaannya di sini dan sini dari website Pejabat Peguam Negara di sini.

Sunday, July 26, 2009

Ramaikan bakal pengundi bukan ahli...

150, 000 kawasan baru? Apa takrifan kawasan? Berapa purata dari 1 "kawasan" yang benar-benar ada potensi hendak di"umno"kan? Meramaikan ahli satu hal tetapi meramaikan bakal pemangkah satu hal lain brader..

“Sasaran kita di 150,000 kawasan yang telah dikenal pasti dan gerakan akan dibuat dalam masa terdekat. Kita mahu mereka menjadi ahli UMNO dan seterusnya berdaftar sebagai pemilih pada pilihan raya depan.

“Kita berharap mereka ini akan menjadi pengundi kita kerana tidak guna kalau mereka berdaftar sebagai ahli UMNO tetapi tidak berdaftar sebagai pengundi dalam pilihan raya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Labis, di sini hari ini. - Bernama

Baca UMNO kenal pasti 150,000 kawasan untuk tarik ahli baru

Bakal-bakal pengundi baru adalah anak-anak muda zaman tweeter dan facebook. Mereka tidak berminat dilihat sebagai "belia", mereka tidak berminat jika dianggap sebagai "poyo", "tak cool" dan sebagainya. Keahlian kumpulan siasah (mana-mana parti sekalipun) bukannya yang sebahagian besar mereka cari. Perkara yang dilihat sebagai melambangkan ketaatan kepada sesuatu parti siasah bukan cara mereka. Mereka melihat dan menilai daripada sudut yang berlainan, mereka menyokong hari ini, mereka boleh menentang esok hari dan kembali menyokong lusa hari. Gunakanlah pendekatan yang berinovatif dan pragmatik di dalam memenangi hati kumpulan ini, dan usaha melipat-gandakan keahlian bukannya cara terbaik untuk memastikan sokongan mereka di masa depan. Kad keahlian bukan keutamaan kepada mereka.

Kalau setakat menjadi ahli, berdaftar sebagai pengundi baru dan kemudian menjadi penumpang dan tidak mengundi parti sendiri tidak berguna. Kekuatan satu-satu parti sepertimana PRU 12 mengajar kita bukannya boleh sekadar diterjemahkan berdasarkan kepada kekuatan fizikal jumlah ahlinya. Lebih afdal sekiranya usaha untuk menggiatkan kerelevenan parti kepada negara dan rakyat yang diutamakan. Lebih afdal sekiranya ahli yang sedia ada dikuatkan pemahaman berkenaan intipati sebenar dasar perjuangan. Lebih afdal lagi jika dilipat-gandakan usaha menambah kedinamikan parti supaya selari dengan perubahan masa tetapi tetap ampuh dalam mempertahankan nilai-nilai asas yang menjadi tunggak perjuangan. Lebih afdal lagi sekiranya usaha menangani kebobrokan dalaman dipertingkatkan.Lebih afdal lagi sekiranya pemahaman dan usaha memikat rakyat marhain diperkuatkan. Lebih afdal lagi sekiranya wayang kulit dikurangkan dan tahap keikhlasan dan kematangan ahli yang sedia ada untuk teruskan perjuangan demi agama, bangsa dan negara diperkukuhkan.

Friday, July 24, 2009

Another conspiracy, yet again!

Liu scoffed at the allegations and dismissed it as part of a wider conspiracy hatched by the Barisan Nasional (BN) to bring about the downfall of the Selangor Pakatan Rakyat (PR) government.

“The allegations are pure bull . We are not afraid of any investigations,” said Liu, adding that officers in the land office would be able to testify that everything was above board.

read Bizarre twist to Teoh case

Yeah, right! That's why we have been twisting and turning, jumping and hopping, moon walking and tap dancing like nobody's business these past weeks. It must be the sugar and carbo kicking in. We are one hyper-active lot!

Shame on you, anonymous blogger. We don't do anons. We have RPK, we blogged and then we went walkabout... We are the epitome of self-righteousness ...We, we...weeeeee ..yeah!!!


Thursday, July 23, 2009

Inquest, why not?

You can immediately foresee that majority of the DAP's politicians and friends will go on a rampage over the cabinet's decision yesterday. Unker Kit has started his usual unsavory rhetoric in his blog posting pertaining to the same and many blogs I am sure will follow suit. The fact that the government is bending (more and more) towards the opposition's whims and fancies, shall not in any way, suffice. That would not be enough to quench their thirst and satisfy their hunger for some (badly needed) lowly political points.

Why would not an inquest alone be sufficient to investigate the cause of death? Professional witnesses, medical, forensic evidence etc. will be presented in that judicial investigation. Evidence will be lead in an open court. Every shred of evidence tendered will be recorded and shall be made available for public scrutiny upon its completion. Everyone is entitled to see whatever transpires in such proceeding, it is a public inquiry. Parties will be accountable for evidence lead in such an inquest, you lie in the proceeding, you will still pay the price. The power of the court is wide enough, even to an extent that it may allow hearsay evidence to be admitted in such proceeding, if it thinks fit. And ultimately, if there is evidence of murder and/or culpable act or omission on anyone's part leading to the death, the verdict of the court will lead to criminal prosecution. Isn't that what the brouhaha is all about? Furthermore verdicts of the inquest are revisable by the higher courts if parties are not satisfied with its findings. So, what's the fuss here?

And why making noise on the proposed RCI? Why, tak percaya ke? Shocked that Najib & Co. are going with "your flow"? Now coupled with an inquest some more.. Aiyah... got that feeling you are about to be check-mated by the other fella is it? Serves you right. People getting tired of this incessant politicking. Everything under the sun you want to politicize just to save your own skin. Trying hard to make the people to not see the wood for the trees, is that it? You are trying TOO hard. You think we people can't see?

Reading this, we know already lah!

What the Malaysian public want is a Royal Commission of Inquiry into the mysterious causes of Teoh’s death at 14th floor of MACC Hqrs, the investigating procedures of MACC as well as into the independence, professionalism and integrity of the MACC whether it has become the catspaw of its political masters to declare war on the Pakatan Rakyat instead of declaring war on corruption.

MCA, Gerakan, MIC and SUPP Ministers
have led the Teoh family and the public “up the garden path” into believing that they support a Royal Commission of Inquiry into Teoh’s death.

What "Malaysian public"? It's more like "What the DAP and its supporters want.." It's never about Teoh, it's all about the "MACC versus DAP", that's all. It's not "Justice for Teoh", just admit it, it is more about "Justice for DAP and friends in Selangor". It's not about integrity, it's all about shifting the attention from your own problems, in Penang, Selangor, Kedah & everywhere. And why the not so clever initiative in lumping ups the "MCA, Gerakan, MIC & SUPP" cabinet ministers with regard to this particular cabinet decision? Trying hard to play that "easy" game here are we? What is that got to do with anything lah? Why don't you just stop at MCA and Gerakan-lah brother, no need to play it safe by including MIC and SUPP ministers to complete the sick equation in your mind. And you have the cheek to accused UMNO, NST & Utusan Malaysia trying to play the racial card here ...man, some people!

Tuesday, July 14, 2009

PRK N41: Tahniah Pengundi-Pengundi Manek Urai!

65 undi majoriti, 117 undi rosak, wow! Tahniah sekali lagi saya ucapkan kepada pengundi-pengundi di Manek Urai. Pengajaran yang tuan-puan berikan, kepada politikus-politikus yang sudah mula tersasar jauh dan lupa perjuangan sebenar negara bangsa, amat saya hargai. Siapa menang, siapa kalah sudah tidak penting lagi. Yang mana dahulu mendabik dada dengan siasah liberal serba baru, siasah tutup mata, telinga dan hati demi politik; mulai hari ini pandanglah ke belakang, kajilah sejarah, bukalah kitab sebelum memulakan langkah kanan menuju ke hadapan.

Ada yang lebih penting dari politik. Ada yang lebih berharga daripada siasah peribadi. Tahniah kepada PAS yang mengekalkan kerusi DUN N.41, tahniah juga kepada UMNO & BN yang begitu sengit memberikan saingan. Namun begitu, syabas dan tabik dari saya kepada pengundi-pengundi di Manek Urai!

Monday, July 13, 2009

PRK N41 Manek Urai: Selamat Mengundi!

Manek Urai; apakah faktor penentunya esok? Kalau ditanya pakar pengkaji sosio-politik, boleh jadi berkajang analisis yang dikemukakan. Kalau ditanya pakcik dan makcik di MU pula, senang sahaja jawapan mereka berkenaan faktor penentu undi yang bakal mereka berikan. Tidak lain dan tidak bukan, faktor pakej rangsangan yang di bawa tok guru semenjak hampir 20 tahun lamanya sehingga kini di Kelantan. UMNO tidak ada tok guru, UMNO masa kini tidak menjaminkan keselamatan dan ketenangan ruhani sepertimana dipakejkan tok guru, berbeza dengan PAS yang mempunyai "adunan mujarab" yang menjadi santapan ruji masyarakat melayu di luar bandar seperti di MU. Tidak perlu pembangunan fizikal, tidak perlu janji-janji manis pembangunan. Tidak ada kesannya Pakej rangsangan ekonomi, pemansuhan PPMSI, diskaun kadar tol dan lesen meniaga, penubuhan ekuinas mahupun pergolakan di dalam PR. Bagi penduduk MU, mahupun Kelantan sekalipun saya percaya mereka tidak pernah menganggap bahawa mereka diperintah oleh PR. Kerajaan mereka adalah kerajaan PAS, PAS Kelantan dan ianya tidak ada kena mengena dengan yang lain di dalam PR, mahupun apa yang berlaku pada PAS peringkat pusat. Semua itu terlalu jauh daripada MU. Jambatan, sekolah, jalanraya, lampu elektrik sudah ada, dan jika diizinkan tuhan, walaupun masih di bawah PAS ianya akan tetap menjadi lebih elok dan bertambah mantap.

Kenapa agaknya undi di tahun 2004 bertukar angin di tahun 2008. Kenapa 2004 berupaya memenangkan UMNO dan memperbaiki rekod 1999 dan sebelumnya. Kerana, pemerintahan paklah, pada awalnya menampakkan pengganti yang sesuai kepada santapan ruhani yang selama ini dipakejkan dengan baik oleh tok guru & co. di Kelantan. Tetapi ini semua hanyalah pendapat dangkal dari saya yang melihat dari jauh, mungkin kerja keras tok pa & co. dan keseimbangan akhirat dan duniawi yang ditonjolkan tok pa sendiri boleh membuktikan sebaliknya esok, siapa tahu?

Kalaupun UMNO dan BN berharap untuk mendapatkan petunjuk samada mereka sudah mula mendapat tempat di hati rakyat jelata sebagaimana yang membentuk komposisi pengundi di MU, berusahalah lagi di saat-saat akhir ini untuk memenangi hati lebih kurang 45% dari jumlah pengundi yang terdiri daripada pengundi di antara umur 21-39 tahun di MU. Kejayaan meraih majoriti pengundi yang mewakili segmen ini boleh menjadi cahaya untuk menerangi semula jalan malap dan berliku yang harus diredah UMNO dan BN menuju PRU ke 13 nanti. "Kemenangan" dalam segmen pengundi saluran ini akan sekurang-kurangnya boleh menjadi penawar mujarab kepada apa yang dijangka ramai akan berlaku esok di MU.

Semoga calon yang terbaik menang besok hari. Selamat mengundi warga MU!

Tuesday, July 07, 2009

Malam tadi di MU?



Pic: Malaysian Insider
Below Caption: kawe reko-cipto sendiri.... (takdok kaite denge hok hidup atau mati)

abe.. kawe raso hok ceramoh belake nuh lagi come... hok ni mace bunyi cd punoh jah... hok belake tuh bunyi mace banyok ceghito sensasi tuh.. mace astro hbo tuh.. mace-mace ado!

ishh... kawe toksei gi sano..

bakponyo? saeng kawe royat tok cool duduk denga puok nih belebe.. dio kalu nok cool keno joing puok nuh.. dapak dengar ceghito best, pahalo pung dapak..

nanti dulu, kawe nok tunggu maake nih..habih make kito gi lah... puok ni ceramoh semeta jah.. hok nu lamo lagi tuh, lagipong ghama lagi yang nok ceramoh hok alik sano nu..

Saturday, July 04, 2009

Liberalisasi sana-sini....

Beliau juga menyatakan bahawa semangat Dasar Ekonomi Baru (DEB) di dalam bentuk makronya akan diteruskan tetapi instrumen yang digunakan untuk mencapai langkah penstrukturan masyarakat dan mencapai persamaan perlu diubah.

Baca Melayu sokong liberalisasi

Kalau sedar, mana semangat mana pengat, mana makro mana koro, baguslah.

KUALA LUMPUR 3 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata para pemimpin Barisan Nasional yang termasuk pemimpin utama Umno serta Melayu menyokong pelbagai langkah liberalisasi yang diumumkannya sejak mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada 3 April tahun ini.

Tapi yang musykil ini, tanya kepada pemimpin saja. Kepada rakyat jelata sudah bertanya ke? Betul-betul faham ka apa yang depa kat kampung-kampung tu mau?

"Saya telah berunding dengan para pemimpin utama dan mereka mempercayai kini adalah masanya kami melakukan perubahan, penyemakan semula dan bergerak ke hadapan. Saya rasa rakyat menyedari perkara itu," kata Najib semasa ditanya sama ada partinya menyokong kesemua langkah yang dilaksanakannya.

Baru-baru ini kata sekarang adalah zaman kerajaan tak tau semua, zaman rakyat jelata yang lebih arif. Kalau macam tu, tanya kepada pemimpin sahaja tak aci lah kot. Kena la tanya yang bukan pemimpin juga. Main "rasa-rasa" sahaja tak cukup. Bukan apa, macam-macam boleh dijadikan isu. Yang anti-nasionalisme pun boleh jadi sebaliknya, yang liberal pun boleh tukar jadi konservatif ..demi undi.

Apa pun kenalah ingat, perlembagaan belum dipinda, masih yang sama.



Tambahan (Off Topic)

Sebelum mahu liberalisasi sana-sini banyak-banyak lagi, cuba-cuba jengok masalah-masalah rakyat sebagaimana diutarakan di dalam blog Luah Fikiran ini, boleh dibaca di sini. Blogger kudakepang juga ada menulis mengenainya di sini.


Friday, July 03, 2009

Irritating & Lame

What are the things that irritate bosses the most? One thing I can bet that will be one of the popular answers for most of you in that position is having to deal with staffs that keep on blaming the predecessor to his or her post every time he or she can't delivers. They will keep on harping that they can't help it, it is not their fault that they can't do their jobs right. It will always be the person previously holding the post's fault. No ingenious solutions offered just complaints in return. That bring us to another set of staffs that most likely to irritate most bosses are the ones that kept asking for others to assists them in discharging their jobs. After complaining, the cry for help. They will whine and moan, begging for assistance. The best part is that when they first came for interviews there won't be anything under the sky that they can't do. They can solve anything; they are perfect for the job. No other person is needed or suitable for the job. They are the chosen one.

People, you are also bosses, more than bosses, you lord over those politicians you elected to office. As the big kahunas, what would you do to these politicians who have been given the chance to start serving you (because they say they will serve you better than the last batch of employees that you dismissed on 8th March 2008), but during the course of employment kept on coming back to you with the same old excuses and lame reasons whenever they can't discharge their duties or make good of their promises?
  • Lim claimed that Koh, now a federal minister, was responsible for the controversy as it was during the Barisan Nasional (BN) government’s rule of Penang that the decision was made to alienate the land concerned to a private developer.
  • “I think the only solution is for Koh Tsu Koon as the former chief minister, who is responsible for this problem in Kampung Buah Pala, to take it up with the federal government and ask the federal government for an allocation or a grant to the Penang state for an amount necessary to have a win-win solution,” he said.
Read Federal intervention is only way out in Kampung Buah Pala, says Kit Siang

If you feel they are not up to it, when the time comes, in the famous words of Donald Trump's The Apprentice, say it to their faces-the ballot box way- "You are fired!"? After all you have done just that, to those that failed you. And you can continue doing that over and over again until you get the best out of them. Until they get it, that you hire because you want them to do the jobs that the previous one can't.

Updated 8.38pm

Read also My Anger, May be yours too Kit Siang to Hindrfa: We promised to solve all Indian problems because we thought we never had to actually solve them

Wednesday, July 01, 2009

Steadylah Haji Hadi!

“What was proposed before has not been achieved yet. We want equality for all races but at the same time, the Bumiputeras must be given the strength,” he told reporters in parliament today.

Baca Hadi Awang against removal of 30pc Bumiputera equity requirement, says Malays still weak

Apa kata TG Nik Aziz pula? Ini berbaur nasionalisme ni... assabiyah pulak nanti ;) Apa pula kata geng-geng Malaysian Malaysia dan Fajar Baru Malaysia? Dia mau equality of the races tapi mau bagi strength lebih sama itu bumiputera, habis tu macam mana, reverting to the old formula since 31st August 1957 kah? Formula "New Dawn for Malaysia" hendak letak mana pula?

Apa kata orang 1Malaysia, UMNO & BN pula? Semua okay ka dalam seronok liberalisasi sana-sini tu? Atau nak kata ini mainan politik TGHH sempena dekat-dekat pilihanraya kecil Manik Urai ni ka?

Biaq pi lah.. janji depa "pakat berlumba pertahankan" mana yang patut...jangan dok bagi pelingkup cukup! :)

dikemaskini