Tuesday, September 15, 2009

Restriction on the word "Penang"

The Star reported it here;

GEORGE TOWN: Those wanting to use the word “Penang” for functions, events, publications and other purposes must first get permission from the state government, Chief Minister Lim Guan Eng said Tuesday.

He said there had been complaints of the word being used in functions, events and magazines which had nothing to do with the state government.


Wow! Where has all the "ketuanan rakyat" gone to? Even the usage of the word "Penang" needs the permission of the state government. I can understand if the restriction is for the usage of the wordings "Kerajaan Negeri Pulau Pinang" or anything that connote the highly efficient CAT government, but "Penang"? Come on lah. The word "Penang" is NOT only about the state government. All the unnecessary extra bureaucracy for the people just to hold simple functions such as "Majlis Sambutan Aidilfitri Peguam-Peguam Syarie Pulau Pinang" or the "Penang Gerakan Gala Dinner 2009". What gives?

Petty administrators!



11 comments:

satD said...

Penang Nasi Kandar , Penang Kopitiam camne yeop! beruk ni ade 2 restaurant nak kena bayor royalty ke

MD said...

Luckily he has not required permission to use the surname "Lim"

hanizah_ramli said...

orang gila kuasa,begitu la..

eddy said...

Guan Eng ini tengah mamai agaknya lepas kena sumpah dengan penduduk setinggan Kg Buah Pala.

Penang is a general name, you cannot have copyright on a general name lah. Its real bad for the tourism business, well, for somebody who is imported from Malacca by his father, I suppose Lim Guan Eng does not know Penang well enough to understand.

Lawyer Kampung said...

SatD, manyiak kesian ooo.. royalty lagi mau bayar, roti lagi mau tebar, kopi lagi mau bancuh..hancus Penang brader :D

MD, aptly put sir.

Hanizah, kes naya kat orang tanjung ni sebenarnya. Terimakasih kerana memberikan komen saudari

Eddy, mamai..betui tu bro :D

ondastreet said...

LK,
Kalau macam tu, habis la semua mamak "Penang" ngan anak mami... semua nasi kandar, gelang rantai emas kena kasi jual.. nak bayar royalti identiti "Penang"..

Memang pening..

~ OnDaStreet

Mr.KETAM said...

Minta maaf puasa-puasa ni aku terpaksa mencarut...
"PUKI MAK KAU GUAN ENG"..


Lagi satu Tuan tolong tengok betul ke maklumat ni? http://suratdalambotol.blogspot.com/

kenapa PROTON "mendahulukan rakyat asing?"

dimanakah mereka buang "rakyat didahulukan"??

kluangman said...

Di Penang, Lim dah tak banyak kerja, semua dah beres - jadi yang kecil2 ni pun dia ambil perhatian.

Macam kita baca suratkhabar, bila semua tajuk sudah dibaca, iklan kecik2 pun kita belek jugak. Begitulah cekapnya Lim mentadbir Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang membayar ufti setiap tahun kepada Kedah Darul Aman.

Bila kita ingat 'penang' elok juga kita geleng2 kepala 'pening'.

Lawyer Kampung said...

ODS, memang pening bro :D

Mr. Ketam, dah nasib badan..hujan emas di negeri orang, hujan batu... Terimakasih atas info saudara :)

Kluangman.. ya, pening-pening di penang ;)

Ismail N said...

other purposes tu mcm besar maknanya bro? Aku baru berangan nak pi ....... (belum minta kebenaran CM lagi, tak leh sebut).

Lawyer Kampung said...

Mail, Seronok tu kalau ada clause macam tu dalam agreement :D ..mintak permission bro, jangan tak minta!