Tuesday, May 12, 2009

Nizar: Now what? (2)

1:15pm The Court of Appeal grants Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir his application for a stay of execution on the KL High Court ruling yesterday that declared Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin the righful mentri besar of Perak. Essentially, it might mean Dr Zambry is mentri besar until his appeal is heard.

Read more here.

See? Now what, Mr. MB (err..not the MB...yet..)?

You want to know what is the effect of the order of stay? Go ask your lawyer(s)... Lagi mau gaduh -gaduh ka?! Politik bermuafakat is in the in thing lah brother.. Takkan Pakatan Rakyat amalkan "politik-tak-mau-pakat" kot? ;-)

More live updates from Malaysian Insider here & on tweeter here.

10 comments:

Anonymous said...

SUDAH LAR LAWYER KAMPUNG....
SIMPAN KARAT LAR LU PUNYER LAWYER TITLE .tu ari ckp tindakan sultan perak bertepatan dgn Undang 2 tubuh kerajaan negeri Perak, berbagai hujah mengampu dan sonsang cuba meracuni fikiran pembaca blog ko ni. Keputusan Mahkamah Tinggi dah jelas Nizar MB Perak yg SAH ...pi la panggey Prof Dr Abdul Rani ko tuh hahahahaahahha memang dasar lawyer kampong otak kampong hahahahah geli geleman nengok posting terbaru ko nak cover la tu...kununnn nyerrr hahahah

-Ex Student UM-
-Law Faculty-

Lawyer Kampung said...

-Ex Student UM- -Law Faculty- , aii marah nampak? ;-)

rem said...

politik kalut. politik karut.
bubarkan lah Abang Din, bubarkan.
politik pakat ni karut sebab ia hanya menunjukkan BN/Umno takut nak dengar suara rakyat.
Lawyer Kampung, kat mana tempat makan paling sedap kat Ipoh? kat stadium ke? jom kita jumpa kalau perak ada pilihanraya.

Lawyer Kampung said...

betui tu abang rem...politik karut, politik kalut.. hahaha ..buleh abang rem.. kalau ada pilihanraya nanti kita jumpa sana..buat apa kat ipoh..kat kuala kangsar ada yut loy..sedap pau dia!

Anonymous said...

INI LAH YANG DI-KATAKAN KEADILAN.

YANG MENANG TELAH MENDAPAT KEADILAN YANG DI-PERJUANGKAN.

YANG KALAH PULA DI-BERI PELUANG UNTUK MERAYU DEMI UNTUK BERLAKU ADIL PADA YANG KALAH.

HARAP SEMUA AHLI PARTI KEADILAN RAKYAT DAN PR AKAN BERSIKAP ADIL DALAM HAL INI.

SAYA JUGA HARAP JANGAN PULA LAWYER
LAWYER KAKI LIMA BEREMOSI PULA.

Anonymous said...

Salam,
I am what you might call a fence-sitter but truthfully not opp-friendly either.
This perak thing has left the ordinary man like me quite confused, suits flying here and there.
Earlier, you suggested the 3+1 dun shd resign and by-election held in those constituencies.
It sounds like a good idea but again someone might find some legal issues there again. (hey, msia is like this now. 1 issue, maybe 10 legal opinions!)
I'm one of those msians who do want to give the new PM a chance, but I must say I'm disappointed when I read this morning that he wants to appeal decision.
To me as ordinary rakyat we have so many other issues, not politics alone. Why not just let Perak go? The Nizar has said he seeking ruler's approval to dissolve assembly. So be it. We go back to the ballot box. We will know what to do... because I believe I am not alone when I say we are tired of this circus.
The KK incident was shameful and May 7 has shown BOTH sides behaving very badly.

ToP (Tired of politicians)
ps
As I write this, appeals court has issued stay of execution.Sigh. Lagi lama lah benda ni, lama lagi lah pesta politik. Anak keciciran.

bro brotherhood, said...

As-Salam Bro Lk,..heheh,..apo nak dikato,..yg datang komen ni pun macam gue juga le,..ada otak tapi malas nak guna dan yg best nyer rasa cam diri ni pandai dah,..heheh,..masa mak bapak suh belajar dulu tak nak sbb rasa pandai dah,..skang pun rasa pandai gak tu yg asyik dok kata org je salah dan diri sendiri betui pada hal tak betui,..wakaka,..bro gue ingat ex UM faculty of law ni macam gue gak,..gue pun ex UM FUCKalty of Law gak cuma lu amik LLB tp gue n mamat anon ni amik LB je,..heheh,..wat else can I say,.. dis is d kind of mentality we have,.. bro, amende yg org kata 'we agree to disagree' ni or is it we disagree to agree,..wat ever le,.heheh..neway bro dis Perak situation is gud,..ade hikmah di sebalik kejadian ni,..sama2 le kita pikiaq guna akal yg waras,.. bukan akal yg beremosi,..wakaka,..heheh,..apo nak dikato,..ciao bro Udin,..(,")

kluangman said...

Menteri Besar 19 jam sahaja..terpendek dan terpundek.

Antibarua said...

Buat si Rem (rembat kut) yang sokong sangat nak bubar DUN...baik suruh semua ADUN pakatan rakyat tu letak jawatan kalau nak uji kekuatan. Kenapa pula calon BN + 3 nak letak jawatan, BN dah ada majoriti. Dulu masa PR ada majoriti tak pula nak ngadap sultan minta BUbar DUN. Betul le hidup ni macam roda, sekejap di atas sekejap di bawah, cuma PR ada di atas tu sekejap je, kerana kesombongan, Allah menarik balik kuasa mreka sekelip mata (qada dan qadar) takkan nak melawan rukun iman lak kan... takut pula nanti Nik ajis dianggap tuhan pula selepas sivakumar dianggap raja..

Satu lagi kepada barua2 anjing dan BABI, aku sokong pilihanraya, MB Nizar kena mengadap sultan minta bubar DUN, tapi mesti ada undi tak percaya dulu kan dalam DUN, undi tak percaya depan sultan mahkamah tinggi tak terima... cepatlah sidang DUN dibuat..

Tapi kalau sultan tak perkenan permohonan Nizar, kena juga la letak jawatan..secara terhormat.
Tak pernah dengar lagu tak suka tak apa? lebih kurang cam tu lah.

Akai ada ka

Lawyer Kampung said...

antibarua, bila ada akai, pakai... bersopan lah bila memberikan komen.. itu tanda orang ber"akai"!