Saturday, November 15, 2008

Kenapa perlu tolak elaun Ketua Pembangkang?

PENANG, Nov 15 — Penang Chief Minister Lim Guan Eng said today Penaga state assemblyman Datuk Azhar Ibrahim was playing politics when he turned down the monthly allowance of RM1,000 as the opposition leader in the state.

Baca Penang CM: Azhar playing politics by rejecting allowance

Alasan tidak ingin menerima elaun tersebut kerana ianya akan membebankan kerajaan negeri adalah tidak munasabah. Setakat hendak jadikan isu politik, ianya terlampau "petty" kata orang putih. Banyak lagi hal dan kepincangan dari segi kewangan lain yang boleh dijadikan bahan politik di dalam negeri ini. Mungkin bagi beliau, RM 1 ribu adalah terlalu kecil dan tidak sepadan dengan taraf beliau sebagai Ketua Pembangkang di DUN P.Pinang.

Kecil bagi beliau, besar bagi yang memerlukan. Mungkin ada satu, dua keluarga di ceruk-ceruk kampung, mungkin di Kepala Batas mahupun di celah-celah bandaraya Georgetown yang akan menadah dengan tangan terbuka RM 1 ribu sebulan tersebut. Mengapa tidak diterima sahaja elaun tersebut dan kemudiannya disedekahkan kepada mereka yang memerlukan? Setahun sudah RM 12 ribu, jumlah wang yang bukan kecil anak bagi mereka yang memerlukan. Ada lagi 4 tahun sebelum pilihanraya, jumlah keseluruhan boleh mencecah RM 48 ribu. Besar jumlah itu bagi mereka yang di dalam kesempitan dan kekurangan.


Dikemaskini 17/11/2008-7.41pm


GEORGE TOWN: The RM1,000 state opposition leader’s allowance can be channelled to the people since it was rejected by state Umno secretary Datuk Azhar Ibrahim.

Penang Ratepayers Association president Datuk Eddy Choong said money could be used to fund various community projects.

“It is well within Azhar’s rights whether he wants to accept the allowance or not, but since he has decided not to ... we can now use the funds for something else to benefit Penangites,” he said.

Baca lagi Opposition allowance can be channelled to the people

9 comments:

Piggy Singh said...

Salam Tuan Lawyer,

For them it amounts to nothing. Probably dapat dua tiga sampul semasa pemilihan, the sum is more than 1 whole term of allowance.

Wassalam.

Zubli Zainordin said...

Pemberian RM 1,000 itu amat Lah terlalu banyak.

RM 500 sudah memadai...

mamasita said...

Itulah problem some of our politicians..nak tunjuk merajuk and probably anggap the amount tak befit his status.Patutnya sikit or banyak terima je.Dont make such a big deal over it.Afterall mesti dia dah ada other sources of income.1k tu kiranya duit tambah2 je.The fact that dia tolak tu dah confirm hes got other means of income.Tolak rezki betul!Kira dah dosa tu!

TAIPINGMALI said...

wang 1000 kalau dapat kat penyokong PKR boleh buat projek bela katak

Cucu Mami said...

Bagi mai kat cucu mami pun takpa. Cucu mami pun tengah dok kering ni!!

add said...

Datuk Azhar ni memang bodoh. Masa gerakan menjadi ketua menteri senyap je malah tak de suara pun nak bela melayu penang. Bila dap memerintah je baru nak menyalak macam teresa kok. memang bodoh namanya datuk azhar ni. Dia kena ingat gerakan ke dap ke semuanya sama je cina....kita ni melayu jangan dok jilat sangat bontot cina ni.ambil je duit tu, kasilah pada sapa-sapa yang memerlukan jangan nak tunjuk publisiti murahan. ada ke sebelum ni pihak pembangkang tolak duit/elaun yang diberi oleh kerajaan BN sebelum ni. semuanya mereka sapu dan peduli apa kerajaan ada ke takde duit. ambil tetap ambil, kutuk tetap kutuk...

Pakcik kat Menara UMNO Penang said...

UMNO Penang needs a complete make-over starting with the old man in Putrajaya himself, down to the old guards & the current crop of Pemuda & Puteri, all must go! Now! New breed of leaders are desperately needed here in your own backyard, mr. lawyer kampong. Join us?

Jed Yoong said...

Tuan

Tak cukup kot.
=)
RM1,000 maybe enough for his petrol for his luxury car only. Kee Kee.

Lawyer Kampung said...

Tuan PS, it surely is a jolly good time to be an UMNO delegates now, eh?

Zubli, banyak? Kalau dibandingkan dengan mutu kerja ke?

mamasita, tolak rezeki? sampai hati dia.. haha

taipingmali, bersemangat keusahawanan sungguh mereka.. ;-)

cucu mami, chek pun mau juga aih!

add, terimakasih kerana sudi memberikan komen

pakcik kat menara umno, memang nak kena complete overhaul bukan negeri ini saja, but UMNO throughout the nation. LK join UMNO? hahaha

Puan Yoong, tak cukup la kot if that is the case.. haha