Tuesday, February 10, 2009

Shut up, will you?!

Derhaka? We beg to differ, says Ngeh

SHUSH!!

Begging to differ my ......!! You don't need to "derhaka" just for the sake of giving different opinion to your Sultan. Malay vocab is not as limited as the one in your head. And he understands English perfectly well if you think you can't express it well enough in Malay. "I beg to differ" would have done just fine.

Don't try to justify "derhaka" when you can't even imagine in your thick skull what "taat" is in the first place.

It's not the words, it's the action, get it?

Stand down & try looking around. You think the silent majority is amused with whatever is going on right now? You think people can't see your self-serving agendas? Don't push it. The people will jump at you when pushed to the wall. Don't play with fire.

Get a life man! Tell the same thing to your friends, your band of renegade exco brothers. Enough is enough!


11 comments:

Anonymous said...

Tuan Peguam Kampung,
Teman ucapkan terima kasih di atas pilihan perkataan.
Sebenonya dema ni semua bukan reti sangat bahase melayu.
Maka bile kome ulas dalam bahase birch kapada kawan kite,buku kene dengan ruas.
Semoge Taun Peguam terus hantar inti pati orang kite,tapi keran deme punye tengkorak tebai, kene buat selalu.
setahu teman dalam pengelaman teman,deme ni tak boleh kasi muke.
changkat lobak.
arjuna waspada.

dinturtle said...

Salam Tuan Lawyer,

Been following events quietly as they unfold..

Politik Melayu..laga melaga, cabar mencabar, gila kuasa.. semuanya melibatkan orang Melayu. Semuanya merugikan bangsa Melayu in the long run.

Melayu perlukan satu 'badan' yang neutral, yang dihormati oleh semua orang Melayu tanpa mengira fahaman politik. Yang dapat memantau segala perkembangan dan masalah yang dihadapi bangsa Melayu, Yang hanya masuk campur sebelum satu2 krisis menjadi kritikal sehingga memecahbelahkan bangsa.

Tapi 'masuk campur' hanya untuk menenangkan keadaan, bukan untuk memihak. Kerana orang Melayu ni kalau dah mula berpolitik, semangat dah naik, akan lupa diri. Lupa akan hakikat bahawa musuh mereka adalah saudara sebangsa juga, yang penting Menang !

Alangkah bagusnya kalau dapat Najib/Zambry dan Nizar berjumpa dan berbincang secara tertutup untuk mencari penyelesaian terbaik secara aman. Paling tidak pun supaya keadaan tenang. Kerana jika melayu sama melayu bergaduh, yang rugi pastinya melayu juga !
( yeah, i know... so naive of me )

Anonymous said...

Dia ada hati hendak berbahasa istana kunun....

bluehope said...

BlueHope slalu tfikir..kalo pmimpin2 semua tak kira la parti apa asalkan ketua nye melayu, tak leh ke diaorang duduk semeja dan bincang2 mcm mane nak uruskan negara. Sorang ambik ni skit, sorang ambik tu skit. Tak leh ke????

Mat Cendana said...

YES, you tell him, LK!
Dengan jenis ni, Tak payah nak cultured, banyak niceties sangat. Rasa geram nak buat Post specific nak kutuk dia sorang ni.

DinTurtle - Tidak, memang tidak naive pemikiran saudara tu. Sepatutnya begitu lah. Jadi sebab apa tak boleh dibuat? Short answer - "Ego and self-interests".

Kama At-Tarawis said...

I am just as naive as dinturtle in hoping for the same. Terasa sedih dan hiba melihat bangsa sendiri kucar kacir sebegini rupa. Such is the heavy price one pays for indulging in this dirty game called "politics". Will sanity ever reign again?

Anonymous said...

Hidup Ngeh and the gang

dinturtle said...

Salam Tuan Lawyer,

OK, yang dah terjadi tu, biarlah lepas. Kita fikir kedepan. apa langkah terbaik yang ada untuk setiap parti ?
Umno mungkin malas nak layan apapun permintaan PR, mereka dah berkuasa. At the same time, perah habis2an kelebihan yang ada dengan cabar mencabar pemimpin PR, knowing full well pemimpin PR in a catch22 situation, buat apapun salah.
PR pula sebab nak save face, terpaksalah buat bodoh je, control macho.
Kerajaan baru Umno pasti mahukan keadaan tenang supaya dapat menggerakkan semula jentera kerajaan, dengan perhatian tertumpu pada PRK yang akan datang.

Jadi apakata diadakan sidang dewan tergempar secepat mungkin, dan tika itu masing2 buktikanlah siapa yang dapat majoriti sebenarnya. Jika ternyata PR hilang majoriti, maka dapatlah pemimpin2 nya berundur secara terhormat.

( Laa.. takkan lah simple sangat ? bodoh gak saya ni. tuan, did i miss something ? )

Lawyer Kampung said...

arjuna waspada, terimakasih ;-)

Dinturtle, itulah bro, kita mengharapkan yang terbaik ;-)Harap-harap depa pun samalah..

bluehope, kan senang macam tu kan.. ;-)

MC, hahaha sajo jo kawe bagi bunyi mace bekeng sikit.. :-) getting tired of their antics lah..

Sis Kama, am praying for the same thing, I think we all are...political sanity ..don't think we are asking too much ;-)

anons, tq for the comments

Anonymous said...

"Anonymous said...
Hidup Ngeh and the gang"

Eloklar tu..gadaikan semuanya..bangsa tak sedar diri dan pengkhianat..patut ko ni msa kicik2 dulu..dipicit2 bagi mampus..hidup susahkan org jer..

Rafiz said...

Hidup Orang Melayu, Hidup Orang Cina, Hidup Orang India, Hidup orang Sabah/Sarawak. Memang le saya nak bertahan keadaan apa2 yang kita ada.

Buat apa bising ni, si lawyer kampung ini. Pengetahuan kamu selamanya kemana? Tong Sampah ke?